Harira met platbrood en hummus

Hoofdgerecht | 4 personen | bereidingstijd 45 minuten

Ingrediënten

  • een heel klein beetje kokos- of olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 grote wortels, fijngesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon
  • 400 gram tomaten uit blik
  • het sap van een halve citroen
  • 400 gram voorgekookte kikkererwten
  • 1 handvol bladpeterselie (gesneden)
  • een paar zachte dadels

Kruiden

  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder (of gerookt paprikapoeder, maar dan wel iets minder gebruiken)
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel kurkuma

Tip: in plaats van alle kruiden kan je ook twee theelepels ras el hanout gebruiken met verse, fijngesneden gember.

Bereiding

  1. Verhit een beetje olie in een grote soeppan en laat op laag tot middelhoog vuur staan.
  2. Fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg dan de kruidenmix toe en roer goed door.
  4. Als de specerijen goed beginnen te geuren, voeg je de tomatenpuree, de groentebouillon en de tomaten toe. Dit geheel laat je zo’n 30 minuten sudderen.
  5. Voeg nu het citroensap en de kikkererwten toe. Laat nog een minuutje meekoken.
  6. Schenk de soep in en dien het gerecht op met gesneden bladpeterselie en platbrood met hummus.

Eet smakelijk!