Buddhabowl met Hollandse groenten

Hoofdgerecht | 4 personen | bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappelen
  • 5 rode bietjes
  • 2 handjes rucola
  • 2 andjes kropsla (of andere Hollandse sla naar keuze)
  • 2 wortels
  • 1 kleine broccoli
  • 2 stengels bosui
  • 200 gram gemixte linzen (bijvoorbeeld rode en groene)
  • 1 handje gemixte zaden (zoals pompoen en zonnebloem)
  • 1 citroen (voor het sap)
  • Hummus (het liefst zelfgemaakt)

Bereiding

  1. Mocht je zelf hummus maken, begin hier dan mee. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moeten deze namelijk een nacht weken en bijna twee uur koken. Je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken, deze hoeven niet gekookt. Mix de (gekookte) kikkererwten met tahin, olijfolie en citroensap naar smaak. Je kunt eventueel nog knoflook en andere kruiden toevoegen, als je dat lekker vindt.
  2. Kook daarna de bietjes. Deze moeten zo’n 40 minuten koken. Doe ze met schil en al in water en breng op laag vuur aan de kook. Laat ze koken tot ze met een vork te doorprikken zijn.
  3. Als je gedroogde linzen gebruikt, kook deze dan. 
  4. Schil de zoete aardappelen en snijd de broccoli in kleine stukken. Je kunt, om water en energie te besparen, deze twee groenten in dezelfde pan koken, mits je ze zo gescheiden mogelijk houdt zodat je ze na het koken apart op de schaal kunt leggen. Deze groenten zijn binnen 10 minuten klaar met koken, zorg ervoor dat er nog een flinke bite in zit.
  5. Als alle groenten gaar zijn, kun je alles afgieten en even laten staan zodat ze goed kunnen afkoelen. De bietjes kunnen eventueel nog afgespoeld worden met koud water.
  6. De bietjes mogen dan geschild en in stukjes of reepjes gesneden worden. De wortel moet worden geraspt, de bosui in stukjes gesneden en de sla in stukken gescheurd. Als de linzen zijn afgegoten kun je deze mixen met een handvol zaden.
  7. Nu kun je een mooie schaal opvullen met de linzen, bieten, broccoli, zoete aardappel, wortel, bosui en de verschillende soorten sla. Je kunt het mooi opmaken door alle kleuren in pizzapunten naast elkaar te schikken.
  8. Maak een holte in het midden van de schaal en vul dit op met flink wat hummus. Nu kun je alles garneren met zaden en besprenkelen met citroen. Serveer eventueel met brood.

Eet smakelijk!