Bloemkoolburger met knoflookhummus

Hoofdgerecht | 4 personen | bereidingstijd 30 minuten

Afgelopen week was het de nationale week zonder vlees. Om die reden waren er een hoop vleesvervangers in de aanbieding. Hartstikke fijn natuurlijk, maar voor een dagje Zero Waste zijn ze toch verpakt in te veel plastic… Daarom maken wij deze week onze burger zelf! Van groenten. Zo is dit broodje burger ook nog eens ontzettend gezond.

Het mooie van deze bloemkoolburger is dat, wanneer je graag een stukje vlees eet, je de bloemkool kan marineren met dezelfde kruiden die je voor je stuk vlees gebruikt. Zo zal de smaak nagenoeg hetzelfde zijn, maar heb je toch een veel duurzamer broodje op je bord!

Bijna alle ingrediënten voor dit recept zijn verkrijgbaar zonder verpakking. Neem bij het halen van de Italiaanse broodjes bijvoorbeeld je eigen zakje of netje mee, zodat je geen plastic tasje hoeft te pakken, en koop een glazen pot kikkererwten in plaats van een blik, want glas is een stuk makkelijker te recyclen.

Je kunt de burger verder natuurlijk beleggen met toppings die jij lekker vindt. Daag jezelf uit: probeer deze eens Zero Waste te vinden!

We hopen dat deze duurzame keuze je zal smaken!
De natuur is je dankbaar (en wij natuurlijk ook).

Ingrediënten

Burger

  • 1 bloemkool, in dikke plakken van 1-1,5 cm
  • 1 kleine krop andijvie, in stukken gescheurd
  • 1 ui in ringen
  • 3 tomaten in plakken
  • 4 bollen / grof gesneden brood
  • 50 ml olijfolie
  • 2 eetlepels kruiden naar keuze om de bloemkool mee te marineren (bijvoorbeeld Ras el Hanout, of Harira kruiden)

Knoflookhummus

  • 1 glazen potje kikkererwten
  • 4 eetlepels tahini
  • sap van een halve citroen
  • 50 ml water (mag ook yoghurt of sojamelk zijn)
  • 2 eetlepels olie (bijv. olijfolie)
  • 2 tenen knoflook
  • zout en dille naar smaak

Bereiding

  1. Om de burger te maken, snijd je de bloemkool in vier dikke plakken, ongeveer 1 tot 1,5 cm dik. Dit doe je door de bloemkool met de steel naar boven te leggen en vanaf de steel tot aan de kruin naar beneden te snijden.
  2. Deze plakken marineer je met een mengsel van de olie en de ras el hanout, smeer alle plakken hier goed mee in. Leg even weg en laat intrekken.
  3. Snijd ondertussen de ui in ringen.
  4. Verhit een grillpan met een heel klein beetje olie, en leg de bloemkoolburgers hierin. Bak de burgers in ongeveer 10 minuten gaar, keer regelmatig.
  5. De laatste paar minuten kun je de uienringen bij de burgers in de pan leggen om ze mee te bakken. 
  6. Als de burgers in de pan liggen te bakken, kun je de hummus maken. Dit doe je door alle ingrediënten in een staafmixer of keukenmachine te pureren tot een saus, iets dunner dan normale hummus.
  7. Als dit klaar is kun je de broodjes klaarleggen, saus op beide kanten smeren, en beleggen met tomaat en andijvie.
  8. Als de burgers klaar zijn kunnen deze er ook op samen met de uienringen.

Tip: maak een salade van de overgebleven bloemkool!

Eet smakelijk!