Zero waste is een van de thema’s die wij gebruiken voor onze recepten. Maar wat houdt ‘zero waste’ precies in? Hoe kan je zelf zorgen dat je weinig afval produceert? In deze blog proberen we dat uit te leggen en geven we een aantal voorbeelden.

Wat is Zero waste?

Een veelgebruikte definitie van Zero waste, is de definitie van de Zero Waste International Alliance:

“Zero Waste is een ethisch, economisch, efficiënt en visionair doel, om mensen te begeleiden in het veranderen van hun levensstijl en praktijken om duurzame natuurlijke cycli na te bootsen, waarbij alle afgedankte materialen zijn ontworpen om hulpbronnen te worden voor anderen om te gebruiken.

Zero Waste betekent het ontwerpen en beheren van producten en processen om het volume en de toxiciteit van afval en materialen systematisch te vermijden en weg te nemen, alle hulpbronnen te behouden en terug te winnen, en ze niet te verbranden of te begraven.

Door de toepassing van Zero Waste worden alle lozingen op het land, in het water of in de lucht die een bedreiging vormen voor de gezondheid van de planeet, de mens, dieren of planten, weggenomen.”

Volgens deze definitie is zero waste – zoals de naam al zegt – helemaal geen afval meer produceren. In de praktijk is dit echter erg lastig. In deze blog geven we daarom een aantal voorbeelden van hoe je je afvalproductie in ieder geval kunt verminderen.

Weiger wegwerpproducten

Een goede en gemakkelijke manier om minder afval te produceren, is om zo min mogelijk wegwerpproducten te gebruiken. Voorbeelden zijn kartonnen plastic zakjes (winkels), koffiebekers en plastic flesjes. Gelukkig zijn er genoeg duurzame alternatieven te verkrijgen!

Duurzame alternatieven

Koffiebeker
Alternatieven voor koffiebekers zijn de Ecocoffee Cup, de opvouwbare Stojo Biggie en de KeepCup (te koop in verschillende winkels en webshops in Nederland). Met deze herbruikbare koffiebekers hoef je geen kartonnen bekertjes te gebruiken die je na één keer weggooit. Daarnaast krijg je op steeds meer plekken – zoals de Kiosk en de Starbucks – korting wanneer je je eigen koffiebeker meeneemt.

Drinkflessen
Hetzelfde geldt voor drinkflessen: in plaats van plastic flesjes die je na een paar keer gebruiken bij het afval gooit, kan je ook kiezen voor een herbruikbare drinkfles. Deze zijn in veel vormen te krijgen. Een voorbeeld zijn de plastic drinkflessen van Dopper. Er zijn echter ook mooie bedrukte metalen flessen te krijgen (die je drinken warm of koud houden) van merken als Flaske en Chilly’s.

Lunch & boodschappen
Koffiebekers en drinkflessen zijn slechts twee voorbeelden van duurzame alternatieven, die er voor zorgen dat je minder afval produceert. Andere voorbeelden zijn boterhamtrommels/lunchboxen in plaats van boterhamzakjes, of katoenen/linnen boodschappentassen in plaats van plastic tasjes.

Papier
Een leuk alternatief voor papieren schriften, zijn zogenaamde ‘whiteboard notebooks’. Dit zijn notitieboekjes waarvan je de pagina’s weer leeg kunt maken en het opnieuw kunt gebruiken. Een voorbeeld zijn de producten van Correctbook.

Verpakkingsvrije producten

Zero Waste speelt ook een belangrijke rol bij producten die je in de supermarkt koopt. Veel producten zijn onnodig verpakt in plastic, zoals veel fruit en groenten. Kijk, wanneer je boodschappen doet, goed of een product ook onverpakt verkrijgbaar is. Ook kan je zelf een boodschappennetje meenemen om bijvoorbeeld verse broodjes in mee te nemen, in plaats van plastic zakjes te gebruiken. Deze netjes zijn in steeds meer supermarkten te koop. Op deze manier wordt er verpakkingsmateriaal bespaard, wat het milieu ten goede komt. Plastic wordt bijvoorbeeld gemaakt van aardolie. Olie is een niet-hernieuwbare grondstof die bij verbranding voor CO2 uitstoot zorgt, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Mocht iets niet onverpakt te koop zijn, probeer dan eerst te zoeken naar iets verpakt in karton. Karton wordt gemaakt van bomen; bomen zijn eindeloos hernieuwbaar en nemen CO2 op. Daarnaast is karton goed te recyclen. Mocht iets ook niet in karton te koop zijn, dan is glas of blik altijd nog een beter alternatief voor plastic.

Hopelijk heb je wat geleerd van bovenstaande voorbeelden. Probeer voor jezelf eens te bedenken welke dingen je eenmalig gebruikt, en of je deze kunt vervangen door iets wat je vaker kunt gebruiken. Kijk daarnaast in de supermarkt naar de verschillende soorten verpakkingen.

Bronnen