TIPS

Duurzame apps

29 november 2019

Er zijn verschillende apps en websites die je kunnen helpen om duurzamere keuzes te maken. Zo zijn er apps die voedselverspilling proberen tegen te gaan, maar ook apps die je proberen te helpen in een wereld met een groeiend aantal – soms onduidelijke – keurmerken. In deze blog geef ik vijf tips voor apps en websites die ik zelf erg handig vind!

Omslagafbeelding

 

Too Good To Go

De mensen achter de Too Good To Go app zetten zich in tegen voedselverspilling. Dit doen ze omdat wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid, schrijft de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) in 2019. In de app kan je een locatie bij jou in de buurt kiezen, en hier voor een klein bedrag een “Magic Box” reserveren. Dit is een tas of doosje met hierin overtollig – maar nog prima eetbaar – eten dat door winkels en restaurants aan het einde van de dag weg zou moeten worden gegooid. Je weet niet wat je krijgt, totdat je het ophaalt!

 

Android  |  iOS

Omslagafbeelding

 

EerlijkWinkelen.nl

Wil je kleding, cadeaus of andere dingen kopen, maar wel producten die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? Wil je weten waar je tussendoor een kopje verantwoorde koffie kunt drinken en waar je een lekker biologisch broodje eet? Dan is EerlijkWinkelen.nl wat voor jou! Deze site geeft op een kaart in verschillende plaatsen een lijst van winkels en bedrijven met aandacht voor duurzaamheid en met in het assortiment duurzame producten. Duurzame producten hoeven niet per se duurder te zijn, en zijn steeds beter verkrijgbaar. EerlijkWinkelen.nl helpt consumenten de weg te wijzen naar winkels die Fairtrade, biologische en/of tweedehands producten verkopen.

 

Android  |  iOS

Omslagafbeelding

 

Groente- en fruitkalender, MilieuCentraal

Tegenwoordig kan je in de supermarkt groente en fruit kopen die op dat moment niet in Nederland (kunnen) groeien. Deze producten worden ingevlogen vanuit het buitenland. Dit belast het milieu echter zwaar. Je kunt milieubewuster kiezen, door groente en fruit te kopen die op dat moment in Nederland in het seizoen zijn. De Groente- en fruitkalender van MilieuCentraal helpt hierbij! De app geeft per maand verschillende soorten groente en fruit een milieuscore. Deze score wordt bepaald door de klimaatimpact van de teelt, het vervoer en de verpakking en landgebruik. Deze app helpt je milieuvriendelijker groente en fruit te kopen! Meer informatie vind je hier.

 

Android  |  iOS

Omslagafbeelding

 

Questionmark

Met de Questionmark app kun je bewust kiezen voor gezonde en duurzame producten. Je kunt gemakkelijk – thuis of in de supermarkt – de barcode op een product scannen en bekijken hoe gezond dat product is, en of het een keurmerk heeft. Wanneer je een niet-zo-duurzaam-product scant, krijg je direct duurzame alternatieven te zien. Questionmark doet onafhankelijk onderzoek naar producten in de supermarkt en scoort producten op milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid. Er zijn meer dan 50.000 producten vindbaar!

 

Android  |  iOS

Omslagafbeelding

 

Good On You

De wereldwijde mode-industrie is vervuilend, verspillend en heeft problemen met mensenrechtenschending. De bedenkers van Good On You zijn een groep campagnevoerders, modeprofessionals, wetenschappers, schrijvers en ontwikkelaars die zijn samengekomen om verandering te stimuleren. Ze willen zorgen voor onze planeet, en willen leven in een wereld die duurzaam en eerlijk is. Volgens hen hebben we allemaal iets wat een grote impact kan hebben: het vermogen om te kiezen. Zij willen consumenten helpen om te kiezen voor verantwoorde modemerken, om zo de hele kledingsector te stimuleren om duurzamer en eerlijker te worden. In hun app kan je duurzame merken ontdekken en zien hoe duurzaam andere merken zijn.

 

Android  |  iOS

Ik hoop dat bovenstaande apps je helpen duurzamere keuzes te maken, op niet alleen het gebied van eten en drinken, maar ook andere producten zoals kleding. Als consument heb je de mogelijkheid om te kiezen voor de meest duurzame optie; maak hier gebruik van!

 

Bronnen

  • FAO. 2019. The State of Food and Agriculture 2019. Moving forward on food loss and waste reduction. Rome.