BLOG

Hoe kom je duurzaam de feestdagen door?

20 december 2019

Wanneer je het woord ‘kerst’ noemt, denken veel mensen aan eten. En dat is logisch, want voor veel mensen draaien de kerstdagen om het gezellig eten en drinken met elkaar. Een keerzijde van deze feestelijke diners? Ons eten en drinken heeft een grote impact op het milieu. Maarliefst 20 tot 35% van de totale uitstoot van broeikasgassen komt door de productie van voedingsmiddelen, schrijft het Voedingscentrum (1). Kan je ook duurzamer de kerst door? Met onze tips kom je op de Ikeetduurzaam-manier kerst door!

Meer plantaardige producten

Hoe meer planten we eten, hoe beter. De milieu impact van plantaardige voeding ligt lager dan die van dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. Dit komt doordat er minder land en water nodig is voor de productie, wat er voor zorgt dat de uitstoot van broeikasgassen lager ligt (2). Een No-Boeuf Bourgignon is een heerlijke én duurzame keuze. Neem bijvoorbeeld dit recept! Rudolph zal je dankbaar zijn.

Lokaal geteeld en seizoenproducten

Knolselderij, koolraap, pastinaak, prei, rode biet, rode kool en wortelen. Dit zijn een aantal voorbeelden van producten die nu, in december, in Nederland groeien (meer producten vind je hier). Door producten te kopen die in Nederland geteeld zijn, wordt er bespaard op transport- en energiekosten. Vaak zijn deze producten ook goedkoper, wat leuk is voor de portemonnee! De feestdagen zijn immers al prijzig genoeg. Inspiratie nodig? Van producten die nu in het seizoen zijn kan je een lekkere gratin van wintergroenten maken, of gestoofde peertjes. Tip: de afkomst van producten staat vaak vermeld op de bordjes in de supermarkt, of op de verpakking van een product.

Beter vlees kan ook

Oké, je weet het best, minder vlees is de best keuze. En hoewel wij dit bij Ikeetduurzaam heel hard toejuichen, kan het goed zijn dat je een vegetarische kerst nog niet ziet zitten. In dat geval kan je er ook voor kiezen beter vlees te eten. Het ene stukje vlees is namelijk vervuilender dan het andere. Zo is gevogelte (ook wel ‘wit vlees’ genoemd, zoals kip, kalkoen en eend) beter dan varkensvlees, gekeken naar de impact op het milieu (3). Vervolgens is varkensvlees weer beter dan rundvlees. Nóg beter is biologisch vlees, waar rekening is gehouden met zowel de milieu impact als het dierenwelzijn.

En de eiwitten dan?
In feestmenu’s is vlees vaak overvloedig aanwezig. Eiwitten zijn noodzakelijk, maar deze hoeven niet uit vlees te komen. De gemiddelde Nederlanders krijgt dagelijks meer eiwitten binnen dan nodig. Minder vlees eten kan dus geen kwaad. Onze tip is: gebruik vlees tijdens de feestdagen vooral als smaakmaker, niet als hoofdingrediënt. Laat groenten de hoofdrol spelen, of probeer in sommige gerechten het vlees te vervangen door een eitje, peulvruchten, noten en/of zaden. Er zijn genoeg lekkere vegetarische recepten te vinden en er zijn steeds meer vegetarische kookboeken te koop, zoals het nieuwste kookboek van Jamie Oliver of de Vegabijbel van Isabel Boerdam. Hiermee wordt vegetarisch eten lekker én toegankelijk.

Maak niet te veel

Vaak is er veel eten over met kerst, en weggooien is natuurlijk zonde. Je gooit hiermee de energie die in de productie van de producten is gegaan zo de prullenbak in! Kijk goed hoeveel je nodig hebt voor een bepaald recept en maak niet te veel. Dat is bovendien ook nog eens duurder. Bewaar restjes in de koelkast, of nog beter, in de vriezer. Zo doe je op een drukke dag in het nieuwe jaar het kerstmenu nog eens dunnetjes over.

Vermijd onnodige verpakkingen

De milieu belasting van voeding neemt toe door het gebruik van verpakkingen (4). Natuurlijk hebben verpakkingen een functie: producten zijn door een goede verpakking langer houdbaar, hierdoor gaat minder voedsel verloren. Daarnaast dient een verpakking vaak als informatiemiddel (met daarop bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum of ingrediënten) en vergemakkelijkt het transport. Maar verpakkingen kunnen helaas ook ontzettend overbodig zijn. Onze tip: vermijd onnodige verpakkingen. Koop herbruikbare zakjes voor groente, fruit en brood (deze zijn tegenwoordig in bijna iedere supermarkt verkrijgbaar) en gebruik bijvoorbeeld stoffen servetten in plaats van papier. Let er daarnaast op dat je geen gebruik maakt van wegwerp servies. Want zeg nou zelf, samen afwassen heeft toch ook wel iets gezelligs.

Duurzaam = lekker

Duurzaam eten is haalbaar! Door de juiste keuzes te maken kan je met kleine stapjes een groot verschil maken. Gebruik je creativiteit en durf. Wees trots op elke duurzame keuze die je maakt, hoe groot of klein hij ook is. Zo maak je de feestdagen duurzaam én lekker. Eten met een goed geweten, smaakt toch een stuk beter…

 

Bronnen

  1. Voedingscentrum.nl: https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Professionals – Duurzaamheid/Volwassenen-duurzaametenendrinkenfeitenencijfers.pdf
  2. NZO.nl: https://www.nzo.nl/wp-content/uploads/2019/01/Hoe-verkleinen-we-de-ecologische-voetafdruk-van-ons-bord-VM1-2017-LR-1.pdf
  3. Milieucentraal.nl: https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/
  4. Milieucentraal.nl: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/