BOEKENBLOG

Will Tuttle – The World Peace Diet

9 februari 2020

The World Pieace Diet: met dit concept als leidraad gaat Tuttle langs een aantal belangrijke onderwerpen als het gaat om dierlijk voedsel. Het begint allemaal in de verre geschiedenis van de mensheid en hoe het zo eigenlijk gekomen is dat wij zijn begonnen met het consumeren van de dieren om ons heen. Hij neemt je mee op een zoektocht naar de oorsprong van onze huidige consumentencultuur en zet (keer op keer) vraagtekens bij de keuzes van onze voorvaderen over agricultuur, het houden van dieren en de hiërarchie die is ontstaan waarbij de mens boven het dier wordt gesteld. Hij gaat diep in op de materie, en laat je nadenken over de kern van onze cultuur en samenleving.

Ook bespreekt de auteur wat voor productieproces vooraf gaat aan elke dierlijke maaltijd die we onszelf voorschotelen. Niet alleen de kosten voor en effecten op het milieu worden besproken, ook het dierenleed en de wreedheden waar werknemers dagelijks mee worden geconfronteerd in de bio-industrie passeren de revue. Zijn verhaal is compleet tot in de kleinste details, wat dit deel van het boek confronterend en indringend maakt. Hij windt geen doekjes om de feiten en zet wederom vraagtekens bij onze beweegredenen voor het behandelen van dieren als uitschot.

In The World Peace Diet vertelt Tuttle ook over zijn eigen levenservaringen en ontwikkelingen op het gebied van voeding, maar ook hoe hij op persoonlijk en sociaal vlak is veranderd. Hij pleit voor een vreedzaam bestaan waarin mensen in harmonie omgaan met de wereld om hen heen – de planeet aarde en al haar inwoners. Een boek dat je tot in het diepst van je hart raakt en waar je wel over na móét denken – of je het er mee eens wil zijn of niet. Een goede les voor hen die nog meer willen leren over onze huidige omgang met dierlijke voeding, maar misschien nog wel veel interessanter voor hen die al denken een mening gevormd te hebben – een nieuw inzicht voor (bijna) iedereen.